Toxin Home office 2020 rozhovor

HOME OFFICE 2020 aneb Pracuješ z domova, nebo žiješ v práci?


Dnešní článek je tak trošku parodií na dnešní dobu. Většina lidí se z důvodu vládních nařízení přesunula do prostředí tzv. práce z domova. Pokud patříte i vy mezi tuto rozšiřující se skupinu lidí, je tento článek právě pro vás.

Tipů a rad, jak si úspěšně uspořádat pracovní den v prostředí home office je spousta, nás ale zajímalo, jak to funguje v praxi, například v obchodních týmech, které jsou zpravidla na osobním kontaktu se zákazníkem absolutně závislé. Proto jsme si přizvali na rozhovor obchodního ředitele Tomáše Vitáska ze společnosti TOXIN, která zde často publikuje své odborné články.

Dobrý den, pane Vitásku. Jak se vypořádáváte s touto nelehkou dobou vy a vaše společnost a jak se vám daří zvládat home office?

Dobrý den, na úvod bych chtěl říct, že jsem zdráv, ale už se mi občas stává, že se mě má žena ptá: Pracuješ z domova, nebo žiješ v práci? Doba je opravdu těžká a celá naše společnost se musela ze dne na den už na jaro přizpůsobit novému trendu s názvem práce z domova. Museli jsme zcela změnit komunikaci nejen mezi sebou, ale hlavně se svými zákazníky. A tak jsme přešli na online komunikaci a home office.

Jaké komunikační nástroje teď nejvíce používáte?

Nemohu říci, že by nějaký nástroj převládal, ani že bych mohl případně nějaký přímo doporučit. Ale nejvíce teď pracujeme přes aplikace ZOOM a GOOGLE MEET. Každá aplikace má své pro a proti, a proto v současné době dokončujeme svou vlastní komunikační aplikaci.

Tak to je velmi zajímavé, můžete nám to blíže popsat?

Pro interní komunikaci je vlastně jedno jakou aplikaci zvolíte, na trhu je toho opravdu spousta, ale pokud chcete vést obchodní komunikaci na úrovni a potřebujete skrze ONLINE prezentaci zaujmout třeba i nové potencionální klienty, je důležité, abyste se mohli na kvalitu prezentačního nástroje stoprocentně spolehnout. Neustálé stížnosti našich obchodníků na rychlost a kvalitu volně dostupných řešení vedly naše programátory k myšlence vlastního komunikačního nástroje. A tak jak s oblibou říkáme: Co si neuděláme, to nemáme. Proto vzniknul ToxinSpot.

Říkáte zaujmout nového potencionálního klienta. Jste tedy schopni prodávat vaše systémy i tzv. na dálku tedy ONLINE?

Ano, dnes již mohu říct, že jednoznačně ANO. Dříve tomu tak nebylo, ale doba se změnila a ten kdo se nepřizpůsobí, dopadne jako dinosauři J. My jsme se snažili od samotného počátku pandemie vymyslet efektivní marketingové strategie a plány pro rok 2020, protože jsme si byli vědomi, že tohle období je potřeba brát jako výzvu a ne hrozbu. Víte, peníze v ekonomice jen tak nezmizí, jen se přesunou do jiného odvětví.

Jak to myslíte? Vám nepřipadá, že je krize?

Ne, rozhodně nechci zlehčovat dopady koronakrize na ekonomiku, ale pravidelně čtu rozhovory s řediteli různých společností a některá odvětví, jako například e-shopy, rozvoz jídla, poskytovatelé internetu, televize a jiných služeb zažívají zlaté časy a mají tisícinásobné nárůsty obratů oproti minulým letům.

A jak je tomu tedy v této době ve vaší branži?

Nemohu si stěžovat, naše branže je o informacích nebo spíše o online správě informačních zdrojů. A tak nás koronavirus nijak zvláště nezasáhl, protože informace proudí dál a potřeba jejich efektivní správy právě třeba i z prostředí home office naopak narostla. Představte si, kolik lidí je najednou odkázáno na online komunikaci. A pokud chcete komunikovat efektivně, je důležité mít ty správné informace a mít je včas.

Takže co byste našim čtenářům doporučil udělat z pozice obchodníka, proto aby i oni nedopadli „jako dinosauři,“ ale dařilo se jim co možná nejlépe?

Tak za prvé, pořiďte si kvalitní internetové připojení. Za druhé, pořiďte si efektivní komunikační nástroje a naučte se s nimi pracovat. Za třetí, nepřestávejte hledat nové možnosti a příležitosti pro získávání nových klientů. Pořiďte si monitoring medií, analyzujte své konkurenty a získávejte informační náskok. Nebraňte se prostředí online světa a využijte období práce z domova pro rozvoj a studium nových technologií. Jedině pokud se odvážíte dělat věci jinak, než jste je dělali doposud, můžete zvítězit.

Moc děkuji za motivační rozhovor.

Já děkuji, bylo mi potěšením, a pokud někdo po přečtení tohoto rozhovoru dostal chuť vyzkoušet něco nového, ať se nám ozve přes www.toxin.cz. Hezký den.